27.01.2021

STANOVISKO ČSA KOMORY K ODLOŽENIU PODNIKATEĽSKEJ MISIE DO AFGHANISTANU

V priebehu roku 2020 a v januári 2021 bola na termín 19. – 22. 2. 2021 pripravovaná cesta pána Tomia Okamura do Afganistanu, ktorej súčasťou bola aj podnikateľská misia, organizačne zabezpečená ČESKO-SLOVENSKOAFGHÁNSKOU OBCHODNOU KOMOROU (ČSAOK). Záujem o účasť prejavili dve desiatky podnikateľov, čo spolu s ústavnými činiteľmi, politikmi, štátnymi úradníkmi a novinármi tvorilo viac ako […]

STANOVISKO ČSA KOMORY K ODLOŽENIU PODNIKATEĽSKEJ MISIE DO AFGHANISTANU

Záujem o účasť prejavili dve desiatky podnikateľov, čo spolu s ústavnými činiteľmi, politikmi, štátnymi úradníkmi a novinármi tvorilo viac ako štyridsať osôb. Tak veľká oficiálna zahraničná delegácia zo žiadnej krajiny na svete za posledných dvadsať rokov Afganistan doteraz nenavštívila. Pripravené bolo prijatie u prezidenta Afganistanu Ashrafa Ghaniho, stretnutie s poprednými politikmi a významnými podnikateľskými subjektami, vrátane podpísania viac ako tuctu „Dohôd o spolupráci“.

Podľa správy podpredsedu Poslaneckej snemovne pána Tomia Okamuru zo dňa 26.1.2021 sa cesta odkladá predovšetkým z dôvodu náhleho zhoršenia bezpečnostnej situácie v krajine. Taktiež Ministerstvo zahraničných vecí ČR toho istého dňa vydalo prehlásenie, že cestu z bezpečnostných a epidemiologických dôvodov v tejto chvíli neodporúča, s tým, že situácia v Afganistane nie je priaznivá a vládne zložky sú častým cieľom útokov
extrémistov.

Za ČSAOK akceptujeme prijaté opatrenia; pretože ľudské životy, zdravie a bezpečnosť sú vždy na prvom mieste.

Viac informácií nájdete v tlačovej správe.